Histerosalpingografi (HSG)

 

HSG (RAHİM FİLMİ) NEDEN ÇEKİLİR?

Bir sene korunmasız cinsel ilişkiye rağmen hamilelik görülmeyen çiftlerde, çocuk sahibi olamama nedenini ortaya koyabilmek için anne ve baba adayına yönelik çeşitli tetkiklerin yapılması gerekir. Genelde erkeğe yönelik ilk tetkik sperm analizi (spermiyogenez) olurken; kadına yönelik tetkikler daha geniş kapsamlıdır. Kan tahlilleri ve rahim filmi(HSG) yapılması gereken tetkikler olarak karşımıza çıkar. Rahim filmi (HSG) gebe kalınamayan durumlarda ilk bakılması gereken basit radyolojik görüntüleme yöntemidir. Anne adayının rahim ve tüplerinin, gebe kalmak için açık olup olmadığını kontrol eden ilaçlı röntgen filmidir. Rahim filminde temel amaç, yumurtanın karın içerisinden rahime geçişine engel teşkil edecek bir tıkanıklığın olup olmadığını kontrol etmektir.

 

RAHİM FİLMİ HSG NASIL ÇEKİLİR?

Rahim filmi (HSG) çekiminin hasta için kadın doğum muayenesinden bir farkı yoktur. Aynen kadın doğum muayenesi gibi spekulum yerleştirilir. Antiseptik solüsyon ile rahim ağzı temizlenir. Rahim ağzına bir kateter yerleştirilir daha sonra floroskopi altında görülür ilaç(radyoopak) rahime katater aracılığı ile doldurulur. Öncelikle ilaç ile rahimin tamamen dolması sağlanır. Daha sonra ilaç verilmeye devam edilir ve tüplerden karın içerisine ilaç geçişi canlı olarak izlenir.

 

RAHİM FİLMİ HSG AĞRILI MIDIR?

Rahim filmi(HSG) ağrılı mıdır? sorusunun cevabı eşittir; jinekolojik muayene ağrılı mıdır? Genellikle işlem tamamen ağrısızdır. Hastalarımız çok büyük bir kısmı işlem sırasında ağrı hissetmemektedir. Rahim filmi(HSG) sırasında, spekulum yerleştirilmesi ve ilaç verilmesi anında minimal ağrı hissedilebilir. Bu ağrı miktarı normal iğne yaptırmanın çok altındadır. Hastalarımızın yaptırmaktan çekineceği düzeyde bir ağrı izlenmemektedir.

 

HASTALARIN RAHİM FİLMİ ÇEKTİRMESİ İÇİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN BİR ŞEY VARMIDIR?

Rahim filmi(HSG) işlemi ilaç geçişinin canlı izlenmesini sağlayan cihazlar ile yapılmalıdır. Bunun için floroskopi cihazları geliştirilmiştir. Günümüzde rahim filmi işlemi eski yöntem röntgen cihazları ile yapılmaya çalışılmaktadır. Floroskopi olmadan sağlıklı bir rahim filmi görüntülenmesi yapılmaz. Hastaların eski yöntem çekimler nedeniyle doğru tanı ve tedavi sürecini gecikmektedir. Kurumumuza başvuran çok sayıda hastamız yanlış ve eski yöntem rahim filmi görüntülemesi dolayısı ile tekrar çekime gelmektedir. Bu hastalarımızın tedavi süresi ve yaşadığı stres oranı artmaktadır. Hastalarımızın çekim yaptırmadan önce floroslopi olup olmadığını kontrol etmesi gerekmektedir.

 

RAHİM FİLMİ HSG NE ZAMAN ÇEKİLMELİDİR?

Rahim filmi(HSG) hastamızın hamile olmadığından emin adetin bitiminden yani temizlendikten sonraki 2-5 gün içerisinde yapılır.

 

RAHİM FİLMİ HSG ÇEKİMİNDEN ÖNCE NELER YAPILMALIDIR?

Rahim filmi(HSG) çekiminden önce özel bir hazırlığa gerek yoktur.

 

RAHİM FİLMİ HSG ÇEKİMİ NE KADAR SÜRER?

Rahim filmi(HSG) işlemi en fazla 5 dakika sürmektedir. Sonuçlarınız aynı gün size teslim edilecektir.

 

TIKALI TÜPLERİN SEBEPLERİ:

Tıkalı tüplerin birçok nedeni olabilir:

Pelvik enfeksiyon (PID) geçirmiş olmak (üst genital sistem enfeksiyonu)

Endometriozis

Septik abortus

Tüp ile ilgili ameliyat geçirmek (dış gebelik ameliyatı gibi)

Daha önce dış gebelik geçirmek

Myomlar: tüpe yakın bölgede gelişen ve buraya bası yapan bir myom tıkanıklığa neden olabilir.

Çok nadiren görülen doğuştan tek tüp veya hiç tüp olmaması durumu

Tüplerin anatomik olarak doğuştan tıkalı olması

Daha önce tüplerini bağlatma ameliyatı geçirenler

Pelvik tüberküloz

Rahim filmi(HSG) çekimi esnasında tüplerin istemsiz kasılmasıyla tıkalıymış gibi görülebilir

Tüp içinde mukus birikimi nedeniyle olan tıkanıklık

 

KAPALI TÜPLERE YÖNELİK SELLEKTİF SALPİNGOGRAFİ(TIKALI TÜPÜ AÇMA)

Rahim filminde tüplerden bir veya ikisi kapalı ise ameliyattan önce kapalı tüpü açmaya yönelik sellektif salpingografi işlemi yapılmalıdır. Merkezimizde kapalı tüplere sellektif salpingografi ile tüp açma işlemi yapılmaktadır.

 

RAHİM FİLMİ HSG SONRASI

Rahim filmi (HSG) çekimi sonrası hastamız istediği her şeyi yapabilir. Günlük hayatına kaldığı yerden devam eder. Rahim filmi(HSG) sonrasında da bu tür işlemlerin hepsinde olduğu gibi proflaktik hafif bir antibiyotik önerilir. İşlem günü ve sonraki gün bazı hastalarda damlama tarzında birkaç damla kanama olabilir bazılarında olmaz.